Myke sandstrender og værhard kyst
Farsund kommune er konsentrert om tre større tettsteder; Farsund by, Vanse og Vestbygda. Sjøfart, fiske og landbruk har vært viktige næringsgrunnlag for befolkningen i kommunen. Fra de eldste tider har folket her sett mot havet, og tallrike helleristninger viser hvor nært Listalandet har vært knyttet til sjøen. Farsund er i dag fylkets største jordbrukskommune. Naturen i Farsund kommune er veldig varierende, og består av værhard kyst, kraftige fjellpartier, myke sandstrender, og store områder med edelløvskog. Mange kunstnere har funnet inspirasjon i Listalandskapet. Sjøfart i moderne forstand kom først mot slutten av 1600-tallet, og frem mot århundreskiftet var nærmere 50 fartøyer hjemmehørende i Farsund. Distriktet sto også for en betydelig del av kaperfarten under krigen 1807-1814.
Loshavn og Eikvåg
Sør for Farsund finner man Loshavn - en tettbygd idyll med noe av den best bevarte trehusbebyggelsen på Sørlandet. Den vakre uthavnen har sin historie tilbake fra tidlig på 1700-tallet. Under Napoleonskrigen (1807-14) var Loshavn en betydelig kaperhavn, og utviklet seg kraftig senere på 1800-tallet, ikke minst under de rike sildeårene i 1820- og 30-årene. Den gang var det betydelig trafikk til Loshavn, og man kunne ha opptil 11 loser stasjonert. Bakenfor Loshavn ligger Eikvåg, som var en god ankerhavn ved dårlig vær eller islagt sjø. Eikvåg er første gang nevnt i protokoll fra 1600-tallet, men folketelling ble første foretatt i 1706, da danskekongen ville vite antallet over mulige soldater. Det var da bosatt 9 familier i Eikvåg. Stedet fikk sin første tollstasjon i 1770.
Lista
Lista fyr er en av kystens mange katedraler. Det ligger ytterst på det flate Lista-landet og ble første gang tent 10. november 1836 . Her kan de besøkende få en ramsalt opplevelse akkompagnert av bølgeskvulp, eller en opplevelse for livet med bølger høye som hus som slår innover landet.
Helleristningen på Penne
Listalandet er kjent for sine uttallige fornminner, og et av de mest kjente funnstedene er Pennefeltet. 3000 år gamle helleristninger av skipsfigurer, skålgroper og fotavtrykk vitner om gamle virke- og bosettingsplasser. Man finner også rester etter gammel hustuft fra folkevandringstiden. Her er gravhauger og gårdsanlegg fra jernalderen, samt steingjerder både fra eldre og nyere tid.
Fiske Langs kysten fisker du avgiftsfritt, og det er rik tilgang på torsk, sei og makrell og et utall andre arter. Du kan dra på egen hånd eller med lokalkjente båtførere. Løser du fiskekort, har landsdelen fiskerike innsjøer og lakseelver til din disposisjon, blant andre Nidelva, Storelva, Otra, Mandalselva, Tovdalselva, Audnaelva, Lygna og Kvina. Flere av elvene er regnet blant Norges beste. Lokal fiskeavgift for elv og vann betales på turistkontorer og bensinstasjoner.
Læs mere om fiskearterne på Sørlandet
Vannsport
Kysten langs Lista innbyr besøkende til helt spesielle sjø- og naturopplevelser. En sommerdag kan vinden stryke mildt over strendene, eller den blåser friskt til glede for dem som verdsetter vannsportens utfordringer. De unike vindforholdene gjør Listastrendene til et av de mest populære stedene for brettseiling. Her er også flotte forhold for dykking til noen av de mange vrakene som ligger i området. Fisket er også godt her nede, så en kan tilbringe mange spennende timer her med fiskestang eller snøre i handa.