Vesterålen er regionen nord for Lofoten og domineres av øyene Langøya, Hadseløya og Andøya. Øyene er bundet sammen med broforbindelse og Sortland er regionssenter. Øyene har et utrolig variert og fascinerende landskap som veksler fra høye fjell til lange og flate myr- og strandområder. Og mens øyenes østside er frodige med mange jordbruksbygder, er vestsiden preget av et barsk og karrig kystlandskap som er formet av storhavet gjennom årtusener. Her er lange og flotte sandstrender og forrevne fjell. Når midnattsola skinner i de lyse og klare vår- og sommernettene er dette kystlandskapet et utrolig flott skue.
Fiske
Med sin nærhet til fiskefeltene ute i havet har fiske alltid vært hovednæring i øyriket. Og de mange fiskeværene ligger på rekke og rad langs Langøyas og Andøyas vestside og har i dag en moderne fiskeindustri hvor produktene distribueres ut på verdensmarkedet. For deg som ønsker å fiske i sjøen er havet utenfor Vesterålen et av de mest fiskerikeste langs hele kysten.
Les mer om fiskeartene i Nord-Norge
De gamle fiskeværene
Lengst nord på Langøya ligger det gamle fiskeværet Nyksund som tidligere var Vesterålens største fiskevær. Hit kom fiskere og andre fra hele regionen for å arbeide. Som følge av større fiskebåter og behov for større havn, ble fiskeværet nedlagt 1970. Men besøker du det nedlagte fiskeværet i dag, kan du gå langs de gamle bryggene og på moloen og få inntrykk av fordums store aktivitet. I fiskeværet er spisested. Besøk også den gamle Langnes kirke ved fiskeværet Stø lengre nord. Her lå tidligere Langnesvær som på 1600-tallet var et av Nord-Norges største fiskevær. I dag er det bare den gamle korskirka fra 1500-tallet som står igjen.
Opplev Moby Dick på nært hold!
Fra fiskeværene Andenes arrangeres hvalsafari hvor du kan bli med ut på åpne havet med større båter. En virkelig spennende opplevelse for hele familien er å oppleve de store hvalene på nært hold. Spermhvalen som er verdens største tannhval, blir opp mot 20 m lang og vekt på 40 tonn og er et imponerende skue når det dukker opp like ved båten og blåser opp sin karakteristiske vannsøyle i luften.
Polarmuseet i Tromsø
Polarmuseet har mange interessante ting fra fangsttid på Svalbard og har også som basis en fotosamling, som omhandler hele Roald Amundsens liv og virke i polaregnene. En rekke gjenstander tilknyttet hans forskjellige berømte ferder har Polarmuseet også tatt i bruk i utstillingen, noen av dem blant polarnasjonen Norge sine store klenodier innen denne stolte del av vår historie.
Rakettoppskytningsbasen
Ved Andenes ligger Oksebåsen som er Europas eneste rakettoppskytingsbase. ARS er verdens nordligste permanente senter for oppskyting av forskningsraketter og slipp av vitenskapelige ballonger. Basen inngår i Europas romforskningsprogram. Fra Andenes kan dagsturer tas med bilferge til Gryllefjord på Senja.
Fugleøyene
Vesterålen er kjent for sine mange fuglekolonier av sjøfugl. Havområdet er forholdsvis grunt og gir god næringstilgang til fuglene. Mest kjent er øyene utenfor Nykvåg og Bleiksøya hvor tusenvis av lundefugl hekker hvert eneste år. En annen sjøfugl er den vakre og elegante havsula som hekker på holmene utenfor fiskeværet Nordmela. I fiskeværet Nykvåg ligger et fuglefjell midt i bebyggelsen. Her har du orkesterplass til fuglefjellet hvor tusenvis av par med krykkjer hekker og sørger for et yrende liv i fiskeværet. Er du heldig kan du også se havørna.
Hurtigrutemuseet på Stokmarknes
Her er en av de gamle passasjerbåtene er satt opp på land. Hurtigruteselskapet ble etablert av Richard With rundt 1890 og båtruten har hatt stor betydning for utviklingen av Nord-Norge.