Som en naturlig innfallsport til det mektige Hallingskarvet og til Nord-Europas største høyfjellsplatå, Hardangervidda, ligger nasjonalparklandsbyen Geilo, 794 moh. Turistbygda Geilo er kjent som et av landets mest opplevelsesrike reisemål. På Geilo kan hele familien gjøre spennende aktiviteter hele året rundt.
Vintersportstedet Geilo er vel kjent. Geilo har lange tradisjoner i å ønske skituristen velkommen. Det finnes 18 skiheiser, 40 nedfarter, snowboardområder, skiskoler, skikroer og alt som hører et moderne skisted til. For langrennsløpere ligger 220 km velpreparerte turløyper klare for skøyting og klassisk.
Sommerstid er Geilo et eldorado for fjellvandrere, syklister, ryttere på hesteryggen og sportsfiskere - og for dem som foretrekker actionfylte aktiviteter som rafting og brevandring. I Geilo sentrum er det et livlig, urbant miljø med varierte butikker, koselige kafeer, Geilojordet med sine gamle hus og utstillinger, Fjellmatsenteret og en åpen Geilo Kulturkyrkje, for å nevne noe av det som kan oppleves en fin sommerdag.
Les mer om fiskeartene i Øst-Norge
Aktiviteter på Geilo: Geilolia sommerpark: I Geilolia Sommerpark er det aktiviteter for hele familien; lekestativer, høydepark, sykkelpark, stolheis, sykkel- og kanoutleie, bungeetrampoline, bigjump. Høydepark for store og små: I hjertet av Geilolia Sommerpark ligger høydeparken. Med sele og karabinkrok kan du slenge deg og balansere fra tre til tre i forskjellige vanskelighetsgrader. Høydeparken har 31 ulike elementer, alt fra trapeser, stiger, tunneler, tarzanslynger,klatrenett og andre spennende hindringer. Ved siden av den store høydeparken, ligger Trollparken, en høydepark for de minste. Denne har egen barnesele der barnet hele tiden er koblet til vaieren og barna kan leke seg gjennom 12 ulike elementer. Downhillsykling: Geilolia Ekpressen tar deg og sykkelen din til toppen av fjellet der moroa begynner! Geilolia Sykkelpark byr på en spennede sykkelopplevelse for både nybegynnere og erfarne syklister. Ta sykkelheisen til topps, der moroa begynner! Velg mellom brede, familievennlige grusveier eller mer tekniske single tracks gjennom skogen. Nasjonalparkutsikten: Stolheisen går hver dag opp til Nasjonalparkutsikten, Geilos beste utsiktspunkt! Her får du informasjon om de to nasjonalparkene Hardangervidda og Hallingskarvet, som omkranser Geilo, samt Geilos status som nasjonalparklandsby. Nasjonalparkutsikten er også et flott utgangspunkt for videre turer innover fjellet. Bigjump: Bigjumpen er bygget i trevirke. Startplatået ligger 8 meter over bakkeplan. Innfarten har en 45 graders helning før det flater ut, for så å gå inn i et spretthopp. Innfarten er dekket med et helt spesielt plastunderlag som såpes inn med zalo og vann for å oppnå en så tilnærmet snøfølelse og fart som mulig. Landingen er ”BigAirBagen” til Geilolia. En diger luftpute konstruert for bruk av ski og snowboard. Bigjumpen blir åpen for alle som har ferdigheter nok til å mestre det. Perfekt for alle på twintip og snowboard som ønsker å lære nye triks og ha det artig i bakken.
Hundesledekjøring: Hundesledekjøring er spennende både for liten og stor. Her har du mulighet til å både føre hundene selv, og å bli ført av hundekjøreren. På Geilo tilbyr både Geilo Husky og Geilo Dogsledding husky safari.
Hardangervidda Nasjonalpark: I vest er fjellene mer dramatiske. Hårteigen (1690 moh) er en av de høyeste fjelltoppene på Hardangervidda, og er synlig fra det meste av Hardangerviddas åpne landskap. Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå og et paradis for friluftsinteresserte i alle aldre. Her finnes godt merkede fotruter og fine fjellveier man kan sykle. I elvene og vannene kan du prøve fiskelykken eller et forfriskende fjellbad. De største villreinflokkene har tilholdssted på Hardangervidda, og her finnes de sørligste bestandene av blant annet fjellrev og snøugle. Det er funnet omtrent 250 steinalderboplasser, den eldste fra ca. 6300 før Kristus. Folket skiftet trolig bosted etter reinen sine vandringsruter. De gamle leiegjerdene og fallgravene vitner om urgamle fangstmetoder. Hardangerjøkulen (1839 moh) er en av Norges største isbreer og Skaupsjøen/Hardangerjøkulen landskapsvernområde grenser til Hardangervidda nasjonalpark.
Hallingskarvet Nasjonalpark: Hallingskarvets landskapsform er et resultat av geologiske prosesser som har foregått i mer enn 1,5 milliarder år. Platået er 35 km langt og opp til 5 km på det bredeste. Det mest typiske landskapstrekket fra sørsiden er de bratte stupene 4-500 meter ned fra platået. Mot øst og vest flater terrenget mer ut. På nordsiden er det flere botner som er blitt gravd ut av botnbreer. Nasjonalparken byr på mange flotte og allsidige turmuligheter. Rallarvegen: Rallarvegen er et kulturhistorisk minnesmerke. Rallarvegen er 80 km lang, og går fra Haugastøl - Finse - Hallingskeid og til Flåm. Vegen som ble anlagt i forbindelse med byggingen av Bergensbanen er et kulturhistorisk minnesmerke. På Rallarvegen har du hele tiden kontakt med Bergensbanen som ble åpnet i 1909. Rallarvegen går over Hardangervidda, fra Haugastøl via Finse, Hallingskeid, Myrdal ned til Flåm. Man kan også sykle til Voss. Rallarvegen som sykkelvei ble åpne sommeren 1974. I dag er det rundt 25.000 syklister fra hele verden på en sommer. På en tur langs Rallarvegen vil du oppleve fantastisk natur, helt fra 1301 m.o.h, Rallarvegens høyeste punkt som er Taugevatn, ned til fjorden. Naturen er skiftende og spennende, fra det karrige høyfjell til den frodige vestlandsnatur. Rallarvegen er en grusvei med røff og grov overflate. Det anbefales å bruke sykkel med kraftige dekk og gode bremser. Magasinet Reise og Ferie har i samarbeid med Syklistenes Landsforening kåret de ti flotteste sykkelturene i Norge, og øverst på listen troner Rallarvegen Langedrag Naturpark: På tunet kan besøkende få oppleve nærkontakt og kos med våre mange husdyr. I naturparken kan du på nært hold studere ville dyr, som ulver, gauper, fjellrev, villsvin, elg og reinsdyr. «Ærefrykt for livet» betyr mye for oss. Langedrag er en naturpark med rundt 300 dyr fordelt på 20 forskjellige arter. Bjørneparken på Flå: I Bjørneparken på Flå, får du mulighet til å se bjørn i dens rette element, fore elgen og besøke dyrene på stølen og mye mer! I tillegg til mange spennende dyr som brunbjørn, elg, gaupe,ulv, geit, hengebuksvin, hjort, høne, indisk løpeand og enda flere dyr har Bjørneparken på Flå også hinderløype for store og små.
Østlandsfylkene utgjør den mest folkerike delen av Norge og
har frodige, flate jordbruksområder. Geografien i regionen
er svært variert, her finner du fjellområder som Jotunheimen
med Norges høyeste punkt Galdhøpiggen, store, fiskerike
innsjøer, tett befolkede kyststrøk og endeløs villmark.
Østlandet er også et mekka for friluftslivsentusiaster; her
kan du oppleve skiaktiviteter, hundesledekjøring eller
isfiske på vinteren, eller vandring, sykling, rafting eller
fisking om sommeren. Trysil, Kvitfjell og Lillehammer er
noen av stedene hvor du kan oppleve alt dette. I OL-byen
Lillehammer kan du dessuten besøke forlystelsesparker,
friluftsmuseum samt vandre ned Storgata og nyte den
hyggelige atmosfæren med den gamle trehusbebyggelsen. Norges
hovedstad Oslo ligger sentralt til ved Oslofjorden og kan
by på et vell av attraksjoner som hoppbakken Holmenkollen,
Vigelandsparkens statuer, det ikoniske Operahuset og det
kongelige slott.
Les mer om fiskeartene i Øst-Norge